четвъртък, 21 октомври 2010 г.

Какво трябва да знаете за бижуто преди да го купите

При покупката на изящни бижута и скъпоценни камъни е важно да сте внимателни. Особено ако парите, с които ще се разделите, са по-крупна сума. Диаманти, скъпоценни камъни и перли могат да бъдат намерени в широк спектър от размери, цветове и състояния. С усъвършенстването на технологиите става все по-трудно за нетренираното око да различи фалшивите камъни или измами с обработката им.


Изисквайте информация от трета страна за диамантите и другите скъпоценни камъни, както и сертификат за качествата им: качество, цвят и форма. Това е особено важно за диамантите, рубините, смарагдите и сапфирите, които могат да са обработени така, че да се промени цветът, прозрачността и качеството им.
От историческа гледна точка качествените диаманти не спират да покачват стойността си с времето, но това зависи преди всичко от търсенето и предлагането, за което няма гаранции.


Освен експертите, с които ще разговаряте при продажбата, можете да доведете със себе си независим външен консултант. Той също ще ви помогне в издирването на редки камъни или старинни бижута. Има дизайнери, чиито творби не само не се продават по магазините, а и не се рекламират. Единственият начин да се стигне до тях е „с препоръки“.

Застраховката също е момент от значение. Веднъж направили покупката, погрижете се за съответната застрахователна полица, която да защитава вашата собственост. По същия начин се постъпва с къща, кола, яхта или картина.

Диаманти
Когато купувате диаманти – не забравяйте за четирите основни качества: карати, форма, прозрачност и цвят. Това са параметрите, по които бижутерите от цял свят преценяват и оценяват камъка. Два камъка с едно и също описание на хартия могат да бъдат коренно различни. От голямо значение е да можете да видите камъка. Постарайте се да намерите и оценка на трета страна. 

Оцветени диаманти
Те са в малки количества, които съдържат елементи, променящи цвета на диаманта. Жълтите диаманти дължат цвета си на азота, който понякога се съчетава с водород. Зелените диаманти са резултат от излъчвания от радиоактивни материали като урана. Наличието на частици от елемента бор придават син оттенък на диамантите. Най- редките и най-ценните видове са: червен, пурпурен, зелен, оранжев, розов, жълт, черен и кафяв, особено с по-наситени цветове и по-големи размери. Сравнявайте отделните камъни при всяка възможност.
Отново потърсете информация за обработката на диаманта и независимо мнение на трета страна.








Източник: abiturientite.com

1 коментар:

  1. Здравейте интересува ни какъв е реда да изложите на вашата страница във фейсбук бижутерията на Български дизайнер, който живее и работи в щатите. Моля погледнете нашата страница посветена на бижута и ни контактувайте ако решите , че това е нещо което ви харесва.
    С уважение BASHERT BY STANISLAV
    www.facebook.com/bashertbystanislavjewelry

    ОтговорИзтриване